Második im/pro/kontra Vitaszínházi Est a Kecsuppal!

Bejegyzés közzétéve:
2024. március 13.

Szívesen gondolkoznál közösen közéleti, szociális, gazdasági és egyéb témákon? Szeretsz beleszólni abba, ami Téged is érint? Megosztanád a véleményed? Meghallgatnád másokét? Akkor gyere el a kecsup.hu második vitaszínházi estjére, ahol aktuális, közérdekű, kibeszéletlen témákban ütköztetjük az érveket, ellenérveket!

Mi is az a vitaszínház?

A vitaszínház egy interaktív színházi társasjáték. Célja, hogy kulturált és moderált formában teremtsen lehetőséget a résztvevőknek, hogy a legsúlyosabb társadalmi kérdésekről vitatkozzanak egymással és a meghívott szakértőkkel.

Hogyan zajlik, mire készülj?

Tehát, látni fogsz egy-egy rövid színházi jelenetet, ami az adott témákra épül. A színházi jelenetek által felvetett fontos társadalmi kérdéseket (pl. emberi jogok, migráció, függőség, másság, szexualitás, oktatás stb.) a résztvevők a moderátor(ok) által – többnyire eldöntendő kérdésekkel – provokált vita keretében vitathatják meg egymással. Azaz a témák kapcsán teszünk egy-egy eldöntendő állítást (ezeket lentebb olvashatod), neked pedig kezdésként el határoznod, hogy az igen, vagy a nem oldalon foglalsz állást. Ezt követően indul meg a moderátor által vezetett vita, ahol mindenki (önkéntes jelentkezéssel) kifejtheti az álláspontját, érvelhet, megpróbálhatja meggyőzni a „másik tábort”. A vita során bármikor megváltoztathatod az álláspontod és csatlakozhatsz a szemközti csapathoz.

Nézd meg az első vitaszínházi estünkről készült videót!

Lássuk, mik lesznek a mostani témák!

  1. Iskolai verekedés

A kecskeméti Lánchíd utcai Általános Iskolában történt az országos sajtót is bejáró eset, hogy két felső tagozatos diáklány előbb verbálisan majd fizikálisan is inzultált egy harmadikat. Mi lehet a megoldás ilyen helyzetekre?

Állítás: Az iskolai erőszak megelőzése az oktatási intézmény feladata.

  1. Gyorsan fejlődik Kecskemét

2014 és 2021 között a magyarországi megyeszékhelyek közül Kecskemét fejlődött a harmadik leggyorsabban az Egyensúly Intézet Településindex nevű tanulmánya szerint. Vajon a helyiek is így gondolják?

Állítás: A város fejlődése lakossági szinten érzékelhető.

  1. Külföldi munkavállalók Kecskeméten

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli – fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz – munkavállalók magyarországi foglalkoztatása. Hány Ázsiából érkezett munkavállaló van a városban, miért alkalmazzák őket a cégek, mennyire állja meg a helyét az a sokat hangoztatott szólam, hogy olcsóbban dolgoznak, és ezzel elveszik az itt élők munkalehetőségeit?

Állítás: A magyar gazdaságnak szüksége van az ázsiai vendégmunkásokra.

Várunk mindenkit szeretettel március 22-én, a kecskeméti Bistro Mokamboban (6000 Kecskemét, Bocskai utca 5.) A belépés ingyenes, a vélemény szabad, a vita kötelező!

Segítjük az állampolgári tájékozódást és tájékoztatást, a közéleti kultúrát és szolgáljuk a közjót, kiemelten az információszabadság érvényre juttatása és a közügyekben való állampolgári részvétel népszerűsítése révén.
2023 © Minden jog fenntartva. Áramlat Alapítvány
menuchevron-down