Jászberényi Sándor haditudósító mesél az orosz-ukrán frontról a KecsUP Esten

Bejegyzés közzétéve:
2023. április 13.

A szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború képkockáiban olyan, mint a második világháború. Lövészárkok, előretolt helyőrségek, folyamatos aknatűz, romba döntött városok. Bahmutban gyalogsági ásóval is ölik egymást, ami viszont már az első világháborúra, a verduni vérszivattyúra emlékeztet, ami a katonák többsége számára egyet jelentett a halállal. Erre nincsen senki sem mentálisan, sem lelkileg felkészülve; erre nem is lehet felkészülni – mondja Jászberényi Sándor újságíró, háborús tudósító, aki eddig háromszor járta meg az orosz-ukrán frontot.

Hogyan jut el az újságíró az orosz–ukrán frontra? Megnyílnak előtte a fronton szolgáló katonák? Elnyomható a halálfélelem? Miről beszélt a kárpátaljai magyar katonákkal? Mennyire hitelesek a veszteségekről megjelent információk? Hogyan változtat meg egy egész generációt a háború?

Április 18-án, kedden 17:30 órától az orosz-ukrán háborúról és a fronton látottakról – vetítéssel egybekötve – beszélgetünk Jászberényi Sándor haditudósítóval Kecskeméten, a belvárosi Beszélő Köntösben. Kérdez: Falusi Norbert történész, újságíró. A belépés ingyenes.

Jászberényi Sándor tudósított többek között a darfúri konfliktusról, a jemeni szeparatista mozgalmakról, a 2009-es Öntött ólom hadműveletről a Gázai övezetben, a nigériai lepra- és tuberkulózisjárványról, a 2011-es egyiptomi forradalomról, a líbiai polgárháborúról. Több mint 20 éve publikál rendszeresen íróként, költőként számos rangos folyóiratban; nemzetközi sikereket aratott, novellásköteteit a világ több nyelvére fordítják. 2013-tól az atlatszo.hu, 2014-től 2016-ig a 24.hu impresszumos tagja, 2016-tól 2021-ig szabadúszó, 2021-től a The Continental Literary Magazine főszerkesztője.

Segítjük az állampolgári tájékozódást és tájékoztatást, a közéleti kultúrát és szolgáljuk a közjót, kiemelten az információszabadság érvényre juttatása és a közügyekben való állampolgári részvétel népszerűsítése révén.
2023 © Minden jog fenntartva. Áramlat Alapítvány
menuchevron-down